диакон Андрей Кураев (diak_kuraev) wrote,
диакон Андрей Кураев
diak_kuraev

Патриарх отчитывает болгарского президентаСюжет и само видео уже широко разошлись. Но послушайте внимательно. Патриарх настолько на взводе, что он просто не дает себя переводить. Переводчик едва успевает воспроизвести половину сказанного, как патриарх уже возобновляет свою нотацию.

Так что остается загадкой - что услышал президент. Скорее всего - он понимает русский язык и без переводчика. Что делает ситуацию совсем уже комичной. Ведь смысл нотации - "вы нас не любите, вы нас не помните, не цените!".

Хорошо бы найти болгарское необрезанное видео этой беседы. С реакцией президента.

***

Вот реакция президента:
президентът Румен Радев отвърнал, че "както църквата се бори за душата на всеки човек, така и България е признателна към паметта на всеки воин, сражавал се в руската армия под знамената на император Александър II и загинал за българската свобода, независимо от неговата народност".
Що се отнася до Освобождението, то е резултат от Руско-турската война и България е признателна тъкмо на Русия, казал държавният глава.

Според източника от президентството Радев посочил, че е бил впечатлен от тезата за "силата на мълчанието" в писанията на патриарх Кирил, след което гостът спрял с упреците с думите "Добре, нека прелистим тази страница".

В края на разговора патриарх Кирил благодарил на президента и му пожелал духовни сили на държавническото поприще. Българският държавен глава на свой ред благодарил, но уточнил, че още със заемането на поста е поискал благословия от мъдрия духовен водач на православните българи - патриарх Неофит, който му я е дал.

https://www.dnevnik.bg/video/2018/03/06/3141279_s_tropane_po_masata_ruskiiat_patriarh_pouchava/

Ну то есть намекнул гостю, что иногда лучше и промолчать.

По этой же ссылке - сотни комментариев болгар. Весьма не-комплиментарных в адрес русского гостя.

***

Вот - звонок премьер-министра Болгарии Лаврову с благодарностью русским за освобождение (2 марта)

Министърът-председателят Бойко Борисов и руският външен министър Сергей Лавров проводоха телефонен разговор, съобщиха от правителствената пресслужба. Лавров поздрави българския премиер по случай националния празник на страната ни – 140-годишнината от Освобождението на България от османско иго, като подчерта, че културните ценности, обединяващи България и Русия, са основа за задълбочаване на двустранните отношения в редица сфери. Бойко Борисов и Сергей Лавров обсъдиха приоритетната тема за Българското председателство на Съвета на ЕС - развитието на страните от Западните Балкани. Българският премиер посочи, че държавите от региона трябва да бъдат подпомогнати активно и че България полага усилия за изграждането на по-добро инфраструктурно свързване на страните от този регион с държавите от ЕС. Затова България търси подкрепата не само на държавите-членки на ЕС, но и на други партньори като Русия, отбеляза още българският министър-председател. Премиерът Бойко Борисов благодари на руския външен министър Сергей Лавров за участието му в днешното откриване на изложбата по случай 140 години от освобождението на България. Тя беше открита днес от посланик Бойко Коцев и министърът на външните работи на Русия в руското външно министерство в тържествена обстановка. Изложбата представя архивни документи, сред които копие на Сан-Стефанския мирен договор и ратификационни османски документи от 4 март 1878 г., подготвени от МВнР на Русия и от „Неизвестни фотографии от Руско-турската война 1877-1878 г.“, предоставени от Посолството и Българския културен институт в Москва. „Изложбата е впечатляваща и тя показва нашата обща история. Признателни сме на нашите български приятели за увековечаването на паметта на такива изтъкнати военачалници като генералите Скобелев, Тотлебен, Гурко, Драгомиров. Нашите приятели грижовно пазят паметта на руските войници и офицери, които са положили живота си върху олтара на победата“, посочи Лавров. Руският външен министър заяви още, че общото ни културно и духовно наследство е основа за постъпателното развитие на нашето сътрудничество във всички области – политика, икономика, култура, туризъм.

https://www.novini.bg/news/471150-%D0%B1%D0%BE%D0%B9%D0%BA%D0%BE-%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%80%D1%8F-%D0%BF%D0%BE-%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D1%84%D0%BE%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%8A%D1%81-%D1%81%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B5%D0%B9-%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%B2.html


https://www.youtube.com/watch?v=mGf9QeF6aY4

З благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія заупокійну літію за загиблими воїнами звершив митрополит Білоцерківський і Богуславський Августин, голова Синодального відділу із взаємодії зі Збройними Силами та іншими військовими формуваннями України.

Вшанувати пам’ять воїнів-героїв зібралися керівники Посольства Болгарії в Україні, члени правління Товариства дружби «Україна—Болгарія», представники низки громадських організацій.
http://bc-eparchy.org.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=2953:2018-03-04-12-54-59&catid=1:2010-07-13-17-50-23&Itemid=100128

И какая же была формула поминования воинов? Нет, вовсе не та, что любезна сердцу и политическим спонсорам московского патриарха.
Там не было слова "русских", но сказано "православных воинов всех братских народов за освобождение народа болгарского от агарянского ига освободивших".

Но это было 3 марта, еще до патриаршего скандала.
Не, ну а что делать украинцам - поминать именно и только "русских воинов"?
Tags: Наш папизм
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 45 comments
Previous
← Ctrl ← Alt
Next
Ctrl → Alt →
Previous
← Ctrl ← Alt
Next
Ctrl → Alt →